top of page
ESWL (Şok Dalgaları ile Taş Kırma)

ESWL (Şok Dalgaları ile Taş Kırma)

ESWL (Dışarıdan Şok Dalga Litotripsisi), böbrek ve idrar yolu taşlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, taşları dışarıdan uygulanan yüksek enerjili ses dalgaları ile kırarak, küçük parçalara ayrılmasını sağlar. Kırılan taşlar, idrar yoluyla vücuttan atılır.

ESWL (Şok Dalgaları ile Taş Kırma)

Çocuklarda böbrek veya idrar yollarında oluşan taşlar, ciddi ağrılara ve rahatsızlıklara neden olabilir. Ancak, çocuklar için özel olarak tasarlanmış teknolojilerle bu sorunlar ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. ESWL (Ekstrakorporeal Şok Dalgaları ile Taş Kırma) yöntemi, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan çocuklarda taş problemini etkili bir şekilde çözebilen ağrısız ve güvenli bir tedavi yöntemidir.


ESWL Nedir ve Nasıl Uygulanır?

ESWL, vücut dışından gönderilen ses dalgaları kullanılarak böbrek veya idrar yollarında oluşan taşların parçalanmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Çocuk hastalar için kullanılan cihazlar, daha düşük enerji seviyeleriyle çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve çocukların anatomik yapısına uygun olarak uygulanır. Bu nedenle çocuk ESWL konusunda tecrübeli ve araç-gerecin doğru ve yeterli olduğu sağlık merkezleri tercih edilmelidir. Çocuk hastada uygulanacak olan ESWL tedavisinde yetişkin hastalarda kullanılan yöntem ve değerler tercih edilirse faydadan çok zarar getirebilir.


Tedavi sırasında şok dalgaları taşlara odaklanarak onları küçük parçalara ayırır. Bu küçük parçalar, çocukların idrar yoluyla doğal bir şekilde dışarı atabileceği boyutlara indirilir. İşlem sırasında çocuğun konforu öncelikli olduğu için, genellikle hafif sedasyon ya da genel anestezi tercih edilir.


ESWL Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Bu yöntem, özellikle cerrahiye gerek kalmadan, Çocuklardaki 2cm’den küçük taş problemini hızlı ve etkili bir şekilde çözmek için ilk tercihtir.


ESWL İşleminin Başarı Oranları Nasıldır?

ESWL yönteminin tek başına 1cm’den küçük taşlarda %84 olan taşın tamamen temizlenme oranı, 10-20mm arasındaki taşlarda %77 ve çapı 2 cm’den büyük taşlarda %63 olmaktadır.

Taşın bileşimi, parçalara ayrılmasında ve daha sonra bunların vücuttan uzaklaştırılmasında önemli rol oynayabilir. Ürik asit ve kalsiyum oksalat dihidrat taşları, kalsiyum oksalat monohidrat taşlarına kıyasla daha olay kırılır. Sistin taşları ise en sert ve ESWL en fazla direnen taşlardır.


Taşlar kırılma kolaylıklarına göre struvite(enfeksiyon taşı), kalsiyum apatit, ürik asit, kalsiyum oksalat dihidrat, kalsiyum oksalat monohidrat ve sistin taşları olarak sıralanabilir.

Özetle her taş ESWL için uygun olmayabilir. Bu konuda sizinle ilgilenen çocuk ürolojisi uzmanının tecrübesi önem arz etmektedir.


ESWL (Şok Dalgaları ile Taş Kırma)-Ses dalgası ile böbrek taşı kırma Yorumları

ESWL İşlemleri En Fazla Kaç Defa Uygulanmalıdır?

ESWL seanslarının sayısı böbrek dokusunun zarar görmemesi ve kanama yapmaması için en fazla 3 seans ile sınırlandırılmalıdır. Biz ise 2 seanstan fayda görmeyen hastalarımıza 3. Seansı yaptırmıyoruz.


ESWL Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ses dalgalarıyla böbrek taşı kırma tekniğinde bir jeneratörden üretilen ses dalgaları ultrason ve/veya floroskopi kılavuzluğunda ciltten böbrek taşına aktarılmakta, bu güçlü titreşimlerle kırılan taş parçaları idrarla birlikte vücuttan dışarı atılmaktadır. İşlem, taşın bulunduğu bölgeye, kullanılan cihaza ve taşın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 30-45 dk arası sürmektedir.


Tam taşsızlık için ek seanslara ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak 3 seanstan fazla uygulanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ses dalgalarıyla taş kırma işlemi ayaktan yapılmakta olup, işlem sonrasında hastanede kalınmasına gerek yoktur. Yeni nesil cihazlar sayesinde çocuk hastalar dışında anesteziye gerek duyulmamaktadır.


ESWL Tedavisinin Avantajları

  • Ameliyatsız bir yöntemdir: Çocukların cerrahi operasyon riskine girmesini engeller.

  • Hızlı iyileşme sağlar: Çocuklar işlemden sonra günlük aktivitelerine hızla dönebilir.

  • Ağrısızdır: İşlem sırasında sedasyon ya da anestezi kullanıldığı için çocuk konforu maksimum seviyede tutulur.

  • Güvenlidir: Çocuklar için özel cihazlarla ve düşük enerji seviyelerinde uygulanır.


Olası Yan Etkiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her tıbbi işlemde olduğu gibi, ESWL’nin de çocuklarda bazı yan etkileri olabilir:

  • İdrarda kısa süreli kan görülmesi,

  • Hafif ağrı veya rahatsızlık hissi,

  • Taş parçalarının geçici olarak idrar yollarında tıkanıklığa neden olması. (Genellikle ameliyat gerekir)

Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Ancak, çocuğunuzda şiddetli ağrı, ateş veya idrar yapamama gibi durumlar oluşursa, hemen doktorunuza başvurmanız önemlidir.


Çocuklar İçin ESWL Güvenli mi?

ESWL, çocuk hastalar için güvenli bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Çocukların böbrek ve idrar yolları yapısına uygun olarak planlanan bu tedavi, deneyimli bir ekip tarafından uygulandığında yüksek başarı oranlarına sahiptir.


Bununla birlikte, tedavi öncesi detaylı bir değerlendirme yapılarak çocuğun durumunun ESWL’ye uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Ülkemizde çocuk ESWL konusunda tecrübeli ve yetkin klinikler maalesef çok az olup, güvenli ve yeterli uygulanmayacak olan bir taş kırma uygulamasındansa endoskopik ameliyat seçeneğinin çok da uzağında durmamak gereklidir.


Ses dalgası ile böbrek taşı kırma Yorumları



İletişim Formu

Hastalığınızla ilgili dosyalarınızı yükleyebilirsiniz.
Hasta Yorumları.jpg
Soru Sormaktan Çekinmeyin!

Merak Ettikleriniz Cevap Buluyor.

Her sağlık yolculuğu, kafamızda birçok soruya sebep olabilir. İşte bu bölümde, benimle aynı sağlık sorunlarını yaşayan hastaların sormuş olduğu sorulara doktorumuzun verdiği yanıtları bulabilirsiniz. Size özel sorularınıza cevap almak da çok kolay! Uzman doktorumuz, her sorunuza özenle cevap veriyor ve size en doğru bilgiyi sunuyor. Hangi konuda olursa olsun, aklınıza takılan her soruyu sormaktan çekinmeyin. Çünkü doğru bilgi, doğru adımları atmanızı sağlar.

"Siz de sorularınızı sormaktan çekinmeyin, tecrübelerinizi paylaşın ve bizimle iletişime geçerek bu yolculukta ilk adımı atın. İhtiyacınız olan cevabı almak için sorularınızı hemen gönderin!"
Hasta Soruları

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page